De grote verschuiving

7 stappen op weg naar vrijheid

De grote verschuiving
juni 14, 2021 yogastate
De wereld lijkt in sneltreinvaart in een totaal andere richting te bewegen dan de richting die ik persoonlijk voor ogen heb. Dit drong al eerder tot me door, maar afgelopen jaar is dit op vele vlakken alleen nog maar verder bevestigd.

Ineens realiseerde ik me in wat voor afhankelijke positie ik mezelf ongemerkt (en onbedoeld) heb gemanoeuvreerd. Ik ben afhankelijk geworden van o.a. de overheid, van andere mensen en de supermarkt. Dit is natuurlijk niet voor niets zo gegaan, want het heeft ook heel veel voordelen. En, het is de weg van de minste weerstand.

Stel nou dat alles ineens zou wegvallen?

Dan heb ik niets om op terug te vallen. En alleen dat idee al geeft me geen prettig gevoel. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb minder moeite hulp te aanvaarden als ik weet dat ik er niet volledig van afhankelijk ben. Ik weet nog heel goed dat mijn oma van 84 op haar knie viel. Ze had haar hele leven zelfstandig op de boerderij omgescharreld. En ineens werd ze hulpbehoevend. Je zag het leven uit haar verdwijnen in het verzorgingstehuis. Binnen een jaar werd ze grijs en overleed ze. Dat is me altijd bijgebleven.

Vertrouwen

Eén van mijn leefregels is dat ik in de basis altijd uit ga van vertrouwen. Totdat dit niet terecht blijkt. In alle drie heb ik het volste vertrouwen gehad. En dat was niet altijd terecht, zo bleek.

Verantwoordelijkheid nemen

Het is me nog duidelijker geworden dat we zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen als het over ons levensgeluk en onze gezondheid gaat. Dat klinkt zo makkelijk en cliché, maar het betekent dat ik bezig ben afscheid te nemen van de over-all manier waarop ik leefde. Werd geleefd. En nog grotendeels leef.

Vrijheid

Op dit moment ben ik een aantal belangrijke stappen aan het zetten, waarvan ik grote zekerheid heb dat ze mijn gevoel van vrijheid gaan vergroten…

Vrij van ‘fast food’

Tot twee jaar geleden wist ik niet eens wat de mens als soort van nature eet, was suiker mijn beste vriend en had ik nooit zin om te koken.

In een opleiding tot WILDFIT Coach ben ik alles aan het leren over ‘the natural human diet’ en de psychologie rondom voeding.

Aan het einde van mijn opleiding mag ik de eerste groep gaan begeleiden, op weg naar ‘food freedom’. Wordt vervolgd 🙂

Vrij van de supermarkt

Ik wist niet hoe ik mijn eigen voedsel kon verbouwen. Op wortelen en radijsjes na, die ik als kind in mijn eigen stukje tuin had.

Nu ben ik mijn eigen moestuin aan het aanleggen. Een heel leertraject op zich… De eerste spinazie en kruiden zijn in ieder geval geoogst. De eerste slakken zijn verwijderd.

Vrij van vaste lasten

De yogastudio aan Parkstraat 26 is eind vorig jaar al verruild. Voor een yoga-, annex filmstudio in mijn eigen huis.

Mijn appartement in Amsterdam heb ik verkocht. De volgende stap is mijn eigen energie kunnen opwekken.

Vrij van spullen

Als iets me is opgevallen na het overlijden van mijn vader en de verhuizing vanuit Amsterdam, dan is het dat bezittingen en spullen veel tijd en geld kosten. Ze nemen ruimte in beslag (dus huur je al snel extra opslagruimte, wat geld kost. Plus: de waarde van de spullen gaat achteruit), je moet ze netjes en schoon houden, ze vragen onderhoud, gaan kapot op onhandige momenten en moeten weer vervangen worden.

Waar wil ik mijn tijd en geld nou echt aan besteden? Wat heb ik nodig om comfortabel te kunnen leven? Waar word ik blij van? Veel is al verkocht en weggedaan, maar ik heb nog een long way to go.

Daarom heb ik deze stelregels ingesteld, zodat ik zeker weet dat ik de richting van minder, en duurzamere spullen op ga:

  • Elke keer als ik één nieuw ding koop, gaan er twee (of meer) dingen weg. Laatst heb ik bijvoorbeeld twee nieuwe shirtjes gekocht en een 6-delig servies (dat ik dubbel had) verkocht. Het hoeft dus niet uit dezelfde categorie te zijn.
  • Wanneer ik rommel maak, ruim ik daarna twee keer zoveel op. Zo haal ik in. Het gaat vrij langzaam, maar het werkt.
  • Vote with your money. Kwaliteit boven kwantiteit. Wat is de impact die ik maak met wat ik koop?

Vrij om te gaan en staan waar we willen

Sinds begin 2021 ben ik de trotse bezitster van de Gouwe Ouwe. Een super foute, goud met bruine Mercedes camper uit 1979.

We zijn hem nu nog aan het restylen en verbouwen (hij wordt compleet zelfvoorzienend), daarna is het plan om er lekker veel mee te gaan toeren.

Vrije geest

En last, but not least… We zijn met nog een project bezig, waarover ik bewust nog even niets ga vertellen. We zitten nog midden in het creatieve proces.

Wat ik wel kan zeggen dat ik het tot nu toe als een hele fijne samenwerking ervaar. Al zou er uiteindelijk niets uitkomen, dan is de minst gunstige uitkomst dat we er beide heel veel van hebben geleerd. Nu al.

Vrij uitzicht, vrij leven en werken

Mijn grote droom… Ik wil graag ‘op de ruimte’ wonen. Mensen een plek bieden, middenin de natuur, waar ze tot rust kunnen komen.

Waar ze gewoontes kunnen doorbreken of rustig kunnen werken, bijvoorbeeld om te schrijven. En misschien dat er zelfs nog andere vrije geesten kunnen komen wonen.

Daarom zijn we op zoek naar een groot stuk land (min. 5000-10.000 m²). Er mag een boerderij op staan, een huis(je), een bouwval… Of nog helemaal niets.

Het liefst in de omgeving van Grou. Wat helemaal gaaf zou zijn is als het aan open vaarwater ligt. Mocht je iets ter ore komen, let me know!

That’s it for now. Als er weer ontwikkelingen zijn, ben je één van de eersten die het hoort 🙂

Onthoud ondertussen…
Freedom is in your nature.
Reclaim it.

Flexibele groet,
Esther

Comment (1)

  1. Greetje Langhout 1 jaar geleden

    Lieve Esther, met pijn in mijn hart begrijp ik dat de yogalessen zoals ik ze kende er niet meer zullen komen.
    Voor mij hebben ze heel veel betekent, zowel lichamelijk als geestelijk.
    Maar alles heeft zijn tijd en jij moet gaan doen wat zich op dit moment voor jou aandient en ik ga, nu alles misschien weer mogelijk is ook op zoek naar datgene wat goed voor mij is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*