Esther Nijdam

Esther Nijdam

Eigenaresse en Yogadocent

Critical Alignment Yoga en Therapie Friesland, Wake up Yoga

Na jaren met klachten kreeg ik de kracht in mijn rechterarm weer terug. Dankzij één belangrijk inzicht vanuit de Critical Alignment.

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Mijn afspraak op Blankenstraat 166 in Amsterdam, met Gert van Leeuwen. De ontwikkelaar van de Critical Alignment methode. Ik vertelde hem dat ik ontwerper was en teveel had gehaakt (ja lach maar). Dat ik daardoor enorme pijn had in mijn pols. Met tintelingen en kramp in mijn rechterarm.Destijds werd dat RSI genoemd. Tegenwoordig CANS (Complaints of Arms, Neck and Shoulders).

Dat ik bij allerlei therapeuten was geweest en van bijna allemaal had gehoord ‘dat ik er maar mee moest leren leven’. Of dat ik herhaaldelijk moest blijven terugkomen. Symptoombestrijding. Terwijl ik zelf wilde leren hoe ik klachten kon voorkomen en de pijn kon wegnemen. Je begrijpt: hier nam ik dus geen genoegen mee.

Mijn laatste strohalm

Na wat zoekwerk op internet ontdekte ik iets wat Critical Alignment Therapie bleek te heten. Daar was mijn laatste strohalm. Als dit niet werkte, dan wist ik het echt niet meer. Hadden al die therapeuten misschien toch gelijk.

Het eerste dat Gert zei, was al een enorme eye-opener:

Je zegt dat je last hebt van je arm en pols. Dat is niet waar de oorzaak ligt. De echte oorzaak ligt op een andere plek: je bovenrug. Daar zit de bewegingsbeperking, spanning. Maar: er is hoop. Ik kan je na dit gesprek meteen een paar oefeningen meegeven, waarmee je thuis aan de slag kunt. En we geven therapeutische groepslessen, waarin je steeds meer leert over je eigen lichaam.

Wow… Mijn arm was ineens geen ‘hopeloos’ geval meer!

Enthousiast ging ik naar de eerste therapieles, waar ik op een dubbelgevouwen, zwarte rubberen strip moest liggen. Nou, dat heb ik geweten. Ik kwam oog in oog te staan met de spanning in mijn bovenrug, die zich in alle voorgaande jaren van mijn leven onbewust had opgebouwd.

Ik wil van die strip af, dacht ik (bijna hardop). Dit kan toch niet goed zijn? Yoga hoort niet zo te voelen. Dat was mijn overtuiging. Maar net op dat moment leek Gert mijn gedachten te kunnen lezen en zei precies datgene waardoor ik bleef liggen:

Dat wat je nu ervaart, betekent dat het, na misschien wel een hele lange tijd stilstand, weer in beweging komt.

Dat is dus iets positiefs!

Koppel je uitademing aan het beeld dat je rug meegaat met de druk van de strip. Die druk maakt je spieren met elke uitademing soepeler.

Ineens realiseerde ik me dat ik me de voorgaande minuten had verzet tegen de druk en mijn spieren angstvallig gespannen hield, bang voor het gevoel dat zou volgen.

Ik besloot me over te geven aan de druk en voelde dat mijn bovenrug dieper in de strip zakte. De spanning viel weg. Dát was dus ontspanning… Jarenlang bewoog daar helemaal niets en was ik me er niet eens van bewust. Nu kwam het gevoel terug.

Daarna brachten we de aandacht naar de voorkant van het lichaam.

Voel hoe je nu ademt. In de ruimte in je borst die steeds meer toeneemt naarmate je rug rechter wordt.

Dát was dus het gevoel van ruimte. Iets wat in eerdere yogalessen een vaag begrip was, kon ik ineens zo duidelijk ervaren. Omdat de strekking van mijn bovenrug een vrije adembeweging weer mogelijk maakte.

De eerste inzichten

Ondanks dat ik in de weken die daarop volgden behoorlijk wat confronterende momenten heb doorstaan en soms de twijfel toesloeg, bleef ik terugkomen naar de lessen. Want ik begon het te merken in de dagelijkse dingen die ik deed.

Ik werd me steeds meer bewust van bepaalde gewoontes die ik had. Zoals dat ik achter de computer en in de auto steeds mijn rechterschouder optrok. Hup, naar beneden die schouder!

Ik had minder last van mijn pols. Mijn schouder voelde vrijer. En als m’n bovenrug weer eens vast zat, ging ik thuis op mijn aangeschafte stripje liggen. Waardoor de beweging weer op gang kwam.

Ontspanning = het wegvallen van oppervlakkige spanning, waardoor bewegen vanuit de basis weer mogelijk wordt!

Mensen zeiden tegen me dat ik veranderd was. Mijn houding was anders. Mijn uitstraling. Hoe ik me gedroeg. Zelf had ik dat nog niet eens zo door, bijzonder. Een enorme motivatie om door te gaan. De therapie lessen hadden hun vruchten afgeworpen en ik ging verder met Critical Alignment Yoga (CAY), de reguliere lessen.

Inmiddels is het vele jaren later en ga ik nog steeds naar de lessen van Gert. Elke keer leer ik nog bij, of beter gezegd, af 😉

Het grote omslagpunt in mijn leven

Omdat ik zo enthousiast was over deze methode, vertelde ik erover aan iedereen die het maar wilde horen. Liet ze op mijn stripje liggen en praatte ze door de moeilijke momenten in de oefening heen. Op vakantie gaf ik mijn vriendinnen voor het eerst les, op het strand. Dit wilde ik vaker doen.

Destijds was ik helemaal klaar met mijn baan in de ontwerpwereld, zat tegen een burn out aan. Er moest iets veranderen. Nu.

Toevalliger kon niet, maar juist op dat moment was er een open dag voor de 3,5 jarige lerarenopleiding bij het Instituut voor Critical Alignment Yoga en Therapie van Gert. Op die open dag hoefde ik er geen seconde over na te denken. Ik meldde me meteen aan.

In het tweede jaar wilde ik het geleerde graag in praktijk gaan brengen. Om zo al doende sneller te leren. Maar ik dacht: ‘Wie neemt mij nou aan?’ Dus ik stelde het uit.

Tot ik twee blog artikelen las.

Eén met de tekst: Het beste moment om yogales te gaan geven is wanneer je er het meest enthousiast over bent.
En één met de titel: Wat is jouw excuus?
Met de opdracht om iets NU te doen, in het komende uur, waar je al een hele tijd tegenop kijkt.

‘Friesland!’, dacht ik. ‘Mijn land van oorsprong. Daar kennen ze deze vorm van yoga nog niet. En ik ben nu enthousiaster dan ooit’. Op dit moment ontstond mijn missie: Friesland laten kennismaken met Critical Alignment.

Ik maakte een lijstje met de 10 leukste yogascholen. Met op nummer 1: Club Yoga in Leeuwarden. Aanvankelijk zou ik beginnen met het bellen van nummer 10, maar ik bedacht me net op tijd. ‘Ik start gewoon bij nummer 1!’.

Lesgeven. Alles valt op zijn plek

Twee weken later gaf ik daar mijn eerste echte les. En nog steeds, tot op de dag van vandaag. Met liefde reis ik sinds die tijd wekelijks op en neer tussen Friesland en Amsterdam. Neem ik alles wat ik daar leer en aan inspiratie opdoe mee naar het noorden.

Na mijn opleiding vond ik nog een paar andere plekken waar ik lessen mocht gaan geven. Bij bedrijven. Bij Centrum de Roos in Amsterdam, naast het Vondelpark: Yoga & Meditatie, samen met meditatiedocent Peter Baert.

Bij Yogaschool De Blauwe Vlinder in Beverwijk verzorgde ik onder andere een speciale les voor mensen met nek- en schouderklachten.

In Grou in de zomer bij het meer, in de achtertuin en diverse aangeboden locaties.

Af en toe was ik inval-docent bij het Instituut voor Critical Alignment Yoga en Therapie in Amsterdam, alwaar ik jaren geleden mijn eerste les volgde.

In 2016 rondde ik de bijscholing Critical Alignment Therapie af.

Om nieuwe inspiratie op te doen, volg ik lessen en workshops bij diverse bekende docenten. Neem ik deel aan yogaweken als het kan. Lees ik me suf over alles wat met mind en body te maken heeft.

Het blijft bijzonder om te zien hoe de mensen in mijn lessen zich ontwikkelen. Hoe ze nieuwe dingen leren over zichzelf, over hun gedachten, emoties, stress, weerstand, hun lichaam. Hoe hun klachten verminderen. Ze weer plezier krijgen in bewegen. Week na week geeft dit me nieuwe energie en inspiratie.

Yoga State. De enige plek voor Critical Alignment Yoga (CAY) én Therapie (CAT) in Friesland

In november 2015 is Yoga State opgericht. Een plek waar ik aan jou, en vele anderen, nog héél lang mijn opgedane kennis en ervaring hoop over te dragen. Aan jou de technieken te leren die mij destijds zo enorm hebben geholpen. Zodat jij er ook de vruchten van kunt plukken. Voor jouw specifieke klachten.

Ik hoop je binnenkort te mogen inspireren in de les!

Flexibele groet,
Esther