Yogastudio Yoga State

Ingewikkeld, alleen voor lenige mensen, zweverig en een ‘vrouwending’. Een aantal vooroordelen die de ronde doen over yoga. Tegenwoordig is dit allang niet meer zo en zeker niet bij Yoga State.

Hier kun je terecht voor heldere en praktische yogalessen, een ontspannende massage of yoga als therapie in de vorm van privéles. Vanuit hun ruime ervaring en grondige opleiding verzorgen oprichtster Esther Nijdam, yogadocenten Baukje Mulder, Joke Smid en Anna Wallendal toegankelijke lessen.


De kracht van de combinatie

In de rustige lessen, zoals Relax Yoga en Hatha Yoga, staat het voelen en (weer) ontspannen leren bewegen centraal. Bij Flow Yoga en Strong Flow Yoga zijn de meest intensieve lessen op ons rooster. Bij de laatste twee beweeg je vloeiend van houding naar houding, als in een flow.

Critical Alignment Yoga, Gentle Flow Yoga en Wake Up Yoga zitten daar wat tussenin. Door te ontspannen, bewegen, te oefenen met coördinatie en van daaruit weer kracht op te bouwen, keert het lichaam terug naar zijn neutrale stand en krijg je meer rust in je hoofd.

Allemaal wegen naar hetzelfde doel:
Spanning (opgeslagen energie) vrijmaken, waardoor je meer bewegingsvrijheid ervaart op alle vlakken.
De balans tussen lichaam, geest en gevoel wordt hersteld.

Het is maar net welke les en docent het beste bij jou past.


Starten met yoga

De beste violist heeft ooit ook een keer zijn eerste (waarschijnlijk valse ;) noot gespeeld. Met yoga beginnen werkt hetzelfde. Je hoeft dus geen ervaring te hebben of lenig te zijn. Dat is simpelweg een effect van het oefenen. Het startpunt is hoe het nu met je gaat. Hoe dat ook maar is. Mocht je twijfelen of je wel mee kunt doen, bijvoorbeeld vanwege klachten of blessures, neem gerust contact op voor persoonlijk advies.

Alle spullen liggen bij binnenkomst al voor je klaar. De lessen op het rooster worden zodanig gegeven dat je op ieder moment kunt instromen. Je kunt het zien als een proces, waarin je steeds meer ontdekt.

Over jezelf, je lichaam, denken, emoties, energie, je omgeving... Yoga betekent 'verbinden'. Het één bestaat niet zonder het ander. Alles hangt met elkaar samen en vormt een subtiele balans.

We adviseren je een paar (verschillende) lessen te volgen om een goed beeld te krijgen en te kunnen voelen welke vorm van yoga bij je past. Als je ervoor kiest om verschillende lessen te combineren, zul je merken dat ze elkaar ook heel mooi kunnen aanvullen. Wanneer je regelmaat opbouwt in je bezoek aan de lessen, ontdek je al snel wat yoga voor jou kan betekenen. Vanuit een open (Yoga) State of mind.

Baukje Nynke Hoogeboom

Baukje Nynke Hoogeboom
yogadocent
Relax-Yin Yoga

Door het beoefenen van Yin yoga ondervind ik meer ruimte op zowel mentaal als fysiek vlak. Ik word er in veel opzichten soepeler van.

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Het voelde direct goed en de ontspanning die ik ervoer, was ontzettend fijn. Ik begon te experimenteren met verschillende stijlen van yoga en uiteindelijk ben ik blijven hangen bij Yin yoga.

Door het beoefenen van Yin yoga ondervind ik meer ‘ruimte’ op zowel mentaal als fysiek vlak. Ik word er in veel opzichten soepeler van.

In 2016 kwam de Yin-opleiding van Johan Noorloos op mijn pad. Dat leek me wel wat, want ik was op zoek naar meer verdieping, puur voor mezelf. Maar tijdens de opleiding kwam ik erachter dat het lesgeven zelf mij ook erg aansprak.

Ik heb naast de Yin yoga teacher training bij de Nieuwe Yogaschool het afgelopen jaar ook de module 2 Yin opleiding bij de BIVAG in Sneek gevolgd. Bij beide opleidingen heb ik mogen leren om helemaal aanwezig te zijn in een houding, naar binnen te keren en stil te worden. Echt mogen voelen wat er is, om daardoor steeds meer ruimte te ervaren. Een hele belevenis! Iedere keer leer ik weer nieuwe dingen en verandert mijn kijk er op.

Vanaf september 2017 ben ik zelf les gaan geven en vanaf oktober ook in Grou, het mooie dorp waarin ik ben opgegroeid.

Naast yoga houd ik van het maken van muziek (pianospelen), het buiten zijn in de natuur en geniet ik enorm van mijn gezin.

Graag wil ik mijn enthousiasme met jullie delen. Ik hoop dat jullie net zo verknocht aan Yin yoga raken als ik.

Esther Nijdam

Esther Nijdam
eigenaresse en yogadocent
Critical Alignment Yoga en Therapie Friesland, Wake up Yoga, Personal Yoga Training

Hoe ik na jaren met klachten de kracht in mijn rechter arm weer terug kreeg, dankzij één belangrijk inzicht vanuit de Critical Alignment.

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Mijn afspraak op Blankenstraat 166 in Amsterdam, met Gert van Leeuwen. De ontwikkelaar van de Critical Alignment methode.

Ik vertelde hem dat ik ontwerper was en teveel had gehaakt (ja lach maar). Dat ik daardoor enorme pijn had in mijn pols. Met tintelingen en kramp in mijn rechterarm... Lees hier het hele verhaal

Joke Smid

Joke Smid
yogadocent
Hatha Yoga (yn it Frysk)

In mijn lessen ligt de nadruk op het even niet je best doen.

Ik ben Joke Smid en woon in Jirnsum. In 1985 ben ik begonnen met Aurean-yoga, gegeven door Jan v.d. Pal uit Sneek. Al meer dan 16 jaar geef ik les in Grou. Sinds 2000 ben ik Aurean-yoga docent.

Tijdens de les spreek ik Frysk, maar omdat ik alle houdingen mee doe hoeft de taal geen probleem te zijn.

In mijn lessen ligt de nadruk op het even niet je best doen. Wees lief en geduldig, vooral voor jezelf. Je leert luisteren naar je eigen lichaam door je aandacht naar binnen te richten. Even stil te staan bij wat je voelt. Als je voelt dat er iets rekt is het al goed genoeg. Wanneer je luistert naar je lichaam blijf je binnen je grenzen. Accepteer je dat de grens nu ergens anders kan liggen dan eerder.

Renske Stoutjesdijk

Renske Stoutjesdijk
yogadocent
Slow Flow Yoga, Flow Yoga

Yoga is leuk! Het is geweldig om te ontdekken wat je lichaam allemaal kan.

Yoga is mij met de paplepel ingegoten. Toen ik nog heel klein was, leerden mijn ouders mij spelletjes en ademhalingsoefeningen om beter te slapen, waarvan ik toen natuurlijk nog niet wist dat het yoga was. Ik herinner me dat ik mijn vader vaak yoga zag doen, en al plaagde ik hem dat hij volgens mij gewoon stiekem lag te slapen, vond ik het ook wel reuze interessant.

Toch stapte ik zelf pas jaren later op de mat. Toen ik als tiener te horen kreeg dat ik fibromyalgie heb, begon voor mij een lange zoektocht naar balans. Sporten had me altijd geholpen rust te creëren in de drukte in mijn hoofd, maar het lukte me maar niet om mijn fysieke grenzen te bewaken; ik ging elke keer te ver.

Tot ik, inmiddels begin twintig en alle blessures zat, besloot yoga een kans te geven. Ik begon rustig, met Slow Flow, en ik merkte al snel dat dit iets was wat ik wél kon met fibromyalgie. Sterker nog, ik begon me steeds beter te voelen! Ik werd steeds fitter en sterker. Toen ik Power Vinyasa yoga ontdekte, was het plaatje compleet. Fysiek uitdagend genoeg om zelfs mijn hoofd stil te krijgen, maar mét respect voor mij lichaam.

Ik volgde de Vinyasa Teacher Training (200 uur) van Johan Noorloos en Advanced Study Creative & Intelligent Sequencing (50 uur) met Daphne Koken (beide De Nieuwe Yogaschool). Ook heb ik deelgenomen aan de workshop Zwangere/pas bevallen vrouw in les integreren van Liese van Dam en heb ik de Kinderyoga bijscholing van Helen Purperhart (Jip & Jan Academie) afgerond.

Behalve yoga ben ik gek op koken, varen, fietsen, buiten zijn en bellenblazen. En al die dingen dan het liefst samen met mijn kleine meid.

In mijn lessen wil ik je graag de rust laten ervaren die yoga mij geeft, maar zeker ook het plezier. Yoga is leuk! Het is geweldig om te ontdekken wat je lichaam allemaal kan, maar het is ook heel fijn om te kunnen lachen om wat (nog) niet lukt. De combinatie tussen rust, focus, uitdaging en plezier, dát hoop ik over te kunnen brengen als docent.

Renske Stoutjesdijk

Janel Hoogendoorn
yogadocent
Flow Yoga, Hatha-Relax Yoga

Coming soon :)


Schrijf hier je feedback

Bijvoorbeeld... Heb je iets bijzonders ervaren in de les? Of in de dagen erna? Een verbeterpuntje? Heb je bepaalde wensen? Een goed idee?