rustig .... intensief

Relax-Yin Yoga

Laat alle gebeurtenissen van de dag of week in deze meditatieve, herstellende yogales van je afglijden.

In deze les vertraag je en blijf je langer in de houdingen (Yin). Stijfheid in spieren en bindweefsel wordt voelbaar, onrust waarneembaar. Wat maakt dat je kunt besluiten er niet direct op te reageren, maar er juist in te ontspannen. Een mooie oefening in geduld en een klein cadeautje voor jezelf. Zeer bevorderlijk voor een goede nachtrust! Ook een fijne les voor als je zwanger bent.

door... Baukje Nynke Hoogeboom
op... woensdagavond | 20:15
en... zaterdagochtend | 10:00 (25 okt, 22 nov, 13 dec)
locatie... Studio + Yoga State Online

s
Hatha-Relax Yoga

Ontspannende oefeningen, mooie muziek en heerlijke geuren

Stap een uurtje uit de rush van de dag en gun jezelf de tijd om te herstellen in deze rustige Hatha Yoga les. Hatha Yoga is in het Westen één van de meest beoefende yogavormen. Bij deze vorm van yoga houden we de oefeningen iets langer aan. Daarmee oefen je je geduld en wordt je lichaam weer soepel.

door... Janel Hoogendoorn
op... maandagavond | 20:00
op... donderdagavond | 19:00
locatie... Studio + Zoom + Yoga State Online

Hatha Yoga 55+ (yn it Frysk) | 75 min

Deze rustige les - in het Fries - vindt zijn oorsprong in de Aurean-yoga: De weg van de eenvoud. De nadruk ligt op het even niet je best doen. Lief en geduldig zijn, vooral voor jezelf.

Ook in deze les blijf je iets langer in een houding. Door je aandacht tijdens de houding naar binnen te richten, leer je luisteren naar je eigen lichaam. Even stil te staan bij wat je voelt. Als je voelt dat er iets rekt is het al goed genoeg. En die grens kan nu ergens anders liggen dan eerder.

Door traag te bewegen oefen je je gevoel voor evenwicht. De rekoefeningen maken en houden je rug soepel. Aan het einde van de les geniet je van de totale ontspanning met rustige muziek..

Spreek je geen Fries? Dit hoeft geen probleem te zijn, dan kijk je af en toe even naar Joke. Ze doet alle houdingen mee.

door... Joke Smid
op... dinsdagochtend | 10:30
op... woensdagochtend | 9:00
locatie... Studio
nog op het rooster t/m... 16 dec 2020

Wake up Yoga | 75 min

Als je van nature geen vroege vogel bent, is de grootste uitdaging van deze les waarschijnlijk om op de mat te stappen ;)

Rol je bed uit, zet je laptop, tablet of telefoon aan en start de dag met deze ochtend les. Na de nacht is je geest vaak nog kalm. En omdat je niet naar buiten hoeft, is het eenvoudiger om die kalmte te behouden.

Ook terwijl je je lichaam, met in intensiteit oplopende oefeningen, langzaam wakker beweegt en deze terugvalt in haar natuurlijke houding. Een houding die rustig, vrij én energiek voelt. Een houding, die je de rest van de dag kunt meenemen.

Wat zou dat voor (de invulling van) je dag betekenen?

door... Esther Nijdam
op... dinsdagochtend | 8:00
locatie... Zoom + Yoga State Online

Gentle Flow Yoga

Beweeg van houding naar houding, op het ritme van je ademhaling en de muziek.

Na een aantal voorbereidende oefeningen zal Janel je begeleiden door een heerlijke flow, waarin de houdingen rustig in elkaar overgaan. Het feit dat de flows traag verlopen betekent niet dat ze niet pittig kunnen zijn ;) De uitdaging is om rustig te blijven ademen en je hartslag laag te houden.

door... Janel Hoogendoorn
op... maandagavond | 18:30
locatie... Studio + Live Online

Critical Alignment Yoga - Basics | 75 min

Ontdek hoe je vrij kunt leven en bewegen zonder spanning en daaraan gerelateerde klachten.

Critical Alignment Yoga (CAY) is een bijzonder effectieve en toepasbare vorm van (Hatha) yoga, waarin je veel ontdekt over je eigen lichaam en de wisselwerking met je gedachten en gevoelens.

De Critical Alignment methode is ontwikkeld door Gert van Leeuwen vanuit de visie dat het niet vanzelfsprekend is dat we met het stijgen van de de leeftijd alsmaar krommer, stijver en kleiner worden. Dat ontstaat namelijk door een combinatie van onbewust gevormde bewegingsgewoontes (bijv. je kruipt in opperste concentratie bijna ín je computer/smartphone of slaat altijd het zelfde been over het ander), de werking van de zwaartekracht en de stress die het leven met zich meebrengt.

In je lichaam uit deze 'stress' zich in de vorm van verhoogde spierspanning en stijfheid, met name rondom de gewrichten. In je hoofd als (niet altijd even positieve) gedachten. Je kunt je ook gespannen voelen. Een paar voorbeelden (in meer of mindere mate): onzeker, onrustig, ongeduldig, je zorgen maken, je gefrustreerd of geïrriteerd voelen.

Met behulp van speciaal voor Critical Alignment ontwikkelde tools (stripje, rolletje, boogje, blok en hoofdstandbankje) sporen we blokkades in het lichaam op. Het lichaam is het uitgangspunt, aangezien spanning daarin het duidelijkst waarneembaar is. Van daar uit onderzoeken we of er een samenhang is met de verscheidenheid aan gedachten en gevoelens die je tijdens het oefenen kunt tegenkomen.

Je zult merken dat fysieke en mentale spanningen direct aan elkaar gekoppeld zijn en elkaar zelfs in stand kunnen houden. Denk maar eens aan het optrekken van je schouders wanneer je je gestresst voelt, een 'brok in je keel' of je ademhaling die 'omhoog schiet' als je iets spannend vindt om te doen of te zeggen.

Je leert hoe je met je aandacht, ademhaling en de zwaartekracht zelf invloed kunt uitoefenen op dit soort processen en hoe je voor de langere termijn verdere opbouw van spanning kunt voorkomen. In de lessen leggen we altijd een directe link met dagelijkse bezigheden, zodat je de inzichten die je opdoet tijdens de les ook kunt toepassen in de praktijk. Bijvoorbeeld bij het sporten, huishouden of op je werk.

Het mooie is: het is nooit te laat om in beweging te komen, want verstopt onder de spanning is jouw basis er nog steeds: de skeletkracht van je lichaam. Critical Alignment Yoga geeft je het inzicht om weer toegang te krijgen tot deze basiskracht. Zodat je vanuit vertrouwen, rust en met een vrij gevoel kunt bewegen.

Naast de groepslessen is er ook de mogelijkheid om op individuele basis te trainen in de vorm van Critical Alignment Therapie (CAT). Bijvoorbeeld bij klachten waarvoor je al van alles hebt geprobeerd, steeds terugkerende blessures, wanneer je specifiek aan een bepaald (sport)doel wilt werken of simpelweg liever individueel oefent dan in een groep.

Lees hier wat Critical Alignment Therapie voor jou kan betekenen.

door... Esther Nijdam
op... zondagmiddag | 14:00
en... dinsdagavond | 18:30

locatie... Studio + Zoom + Yoga State Online

Critical Alignment Yoga - Intermediate | 75 min

Durf een klein stapje verder te gaan en onderzoek spelenderwijs nieuwe mogelijkheden qua bewegen.

Als je deelneemt aan deze les, gaan we er van uit dat je de basisoefeningen uit de Critical Alignment Yoga beheerst. Je hebt minimaal 10 lessen CAY Basics gevolgd, kunt opspringen in het hoofdstandbankje zonder de muur achter je te raken en weet hoe je de diverse tools kunt gebruiken, zonder al te veel uitleg of begeleiding.

Daardoor ontstaat er ruimte om de focus meer te leggen op ontspannen bewegen en het benutten van je natuurlijke basiskracht en evenwicht.

We bereiden het lichaam voor met een ontspanningsoefening op een rolletje, strip en soms ook op het houten boogje. Daarna werken we stapsgewijs toe naar een wekelijks wisselende houding.

In deze iets intensievere les kom je ongetwijfeld weer een hele andere kant van jezelf tegen. Pas de inzichten die je opdoet toe in je dagelijkse leven en de les heeft een dubbel effect.

door... Esther Nijdam
op... woensdagavond | 18:30
locatie... Studio + Yoga State Online

Flow Yoga

Vloeiend bewegen, met aandacht voor je houding.

Renske begeleidt je, met aandacht voor de uitlijning van de poses, door een aantal flows, een serie oefeningen die in elkaar overlopen. Je beweegt op het ritme van je ademhaling. Zoals bij al onze lessen krijg je altijd weer de kans om bij te komen tijdens een heerlijke eindontspanning.

door... Renske Stoutjesdijk
op... donderdagavond | 20:30
locatie... Studio

Strong Flow Yoga

De meest intensieve les op ons rooster. Beweeg je hoofd leeg in deze dynamische yogales.

Is actief bewegen voor jou dé manier om je hoofd leeg te maken? Dan is Strong Flow de les die daarbij past. Na een aantal voorbereidende oefeningen zal de docent je begeleiden door een dynamische flow, waarin de houdingen elkaar in een hoger tempo opvolgen. Een totale workout voor conditie, kracht, flexibiliteit en balans.

door... Renske Stoutjesdijk
op... vrijdagochtend | 9:30
locatie... Studio